Film Slate Marker

PROGRAM

Vår 2022

 
logo vår 2022.png

Du finner lenke til alle visninger på Facebook-siden vår, hvor du også får kjøpt billett: Trondheim Filmklubb på Facebook 

swimmer.jpeg

The Swimmer USA 1968 Regi Frank Perry Manus Eleanor Perry Foto David L. Quaid Musikk Marvin Hamlisch Med Burt Lancaster, Janet Landgard, Janice Rule 1t 35m DCP Engelsk tale, engelsk tekst

Ned Merrill (Burt Lancaster), en solbrun, middelaldrende mann i blå badebukser, står ved svømmebassenget til noen venner når han innser at det finnes svømmebasseng i hver eneste hage frem til hans egen eiendom. Han får en idé: Han skal svømme hjem, basseng for basseng. Han er entusiastisk og forventningsfull – for en opplevelse dette vil bli!


Ned svømmer hjemover. Han møter mennesker fra fortiden, og han stifter nye bekjentskaper. Men hva ligger egentlig bak Neds oppskrudde entusiasme og underlige fremtoning? Dette er en road trip gjennom hager og svømmebasseng, og for hvert stopp, dykker vi lenger og lenger ned i det som ligger og vaker under Neds smørblide personlighet.

The Swimmer er et surrealistisk og stilisert drama om en gåtefull mann med et merkelig prosjekt. Da filmen hadde premiere i 1968, ble det sagt at den var for rar for folk flest, men samtidig for mainstream for de filminteresserte. Dette er en unik og annerledes film som står i spagat mellom realisme og surrealisme. Det er sårt, forstyrrende og tidvis morsomt – og absolutt verdt å få med seg.

Billetter:

24. August - 18:00

Shirley.jpeg

Shirley USA 2020 Regi Josephine Decker Manus Sarah Gubbins Foto Sturla Brandth Grøvlen Musikk Tamar-kali Med Elisabeth Moss, Odessa Young, Michael Stuhlbarg, Logan Lerman 1t47m DCP Engelsk tale, norsk tekst

"What happens to all lost girls? They go mad"


Det unge ekteparet Rose og Fred flytter inn hos skrekkforfatteren Shirley Jackson og hennes professor-ektemann Stanley. Både Fred og Rose arbeider i akademia, men da Rose sin graviditet avsløres, presses hun til å innta en husmorsrolle med ansvar for hjemmet og den deprimerte Shirley som sliter med skrivesperre. Kvinnene utvikler gradvis et nært og intimt forhold.


Det finnes ikke en mer passende sjanger å utforske kvinnelig lyst, delirium og det psykologiske fengselet som er husmorsrollen, enn i den gotiske fiksjonen. I Shirley vitner vi et komplekst, kvinnelig forhold som bryter ned grensene mellom det virkelige og det overnaturlige. Det som gjør Shirley så forførende er de filmatiske elementene som forteller denne historien. Filmen følger ikke den klassiske biografi-sjangeren da Decker styrer unna virkelige hendelser i forfatterens liv. Vi presenteres heller med et biografisk portrett fortalt i forfatterens egne litterære stil. Shirley transformeres til en av sine egne hovedpersoner, og filmens tematikk utforskes gjennom en upålitelig drømmesekvens som gjennomsyrer både dens narrativ og kinematografi.

Billetter:

7. September - 18:00

talkingabouttrees.jpeg

Talking About Trees Sudan 2019 Regi, manus og foto Suhaib Gasmelbari Med Manar Al Hilo, Suleiman Ibrahim, Altayeb Mahdi, Ibrahim Shaddad 1t33m DCP Arabisk tale, norsk tekst

Da Sudan ble tatt over av et strengt muslimsk diktatur i 1989, ble alle kinoer stengt og all filmproduksjon forbudt. Talking About Trees følger landets eneste filmklubb, The Sudanese Film Group, bestående av fire sjarmerende, gamle filmskapere, som nå ønsker å se utenfor den lille boblen de har fått lov til å operere i, og sette opp en kinovisning for det sudanske folket med selveste Django Unchained på plakaten.


Talking About Trees er en stillferdig og hjertevarmende dokumentar som utforsker lidenskapen for film i et land og samfunn som er livredd for å gi folket den friheten vi tar for gitt i Norge. I forsøket på å sette opp den første offentlige kinovisningen på 30 år, møter The Sudanese Film Group motstand fra et inkompetent og Kafkaesk byråkrati fullt av mennesker som enten ikke tør eller vet om de har lov til å ta beslutninger. Filmens tittel refererer til Bertolt Brecht sitt dikt To Those Born Later fra 1940, som påpeker at under diktaturets regime, blir frie diskusjoner, interessante samtaleemner og ideutveksling byttet ut med overfladisk og meningsløst pjatt i frykt for forfølgelse.


Vi i Trondheim Filmklubb ønsker å sette fokus på, og feire, ytringsfriheten og friheten for sensur som filmelskere i Norge kan ta for gitt. Vi trenger ikke godkjenning fra et offentlig organ eller et religiøst styresett for å vise Django Unchained. Vi kan nyte film hemningsløst, sammen – en frihet vi må verne om og beskytte.

Django Unchained USA 2012 Regi og manus Quentin Tarantino Foto Robert Richardson Med Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington 2t45m DCP Engelsk tale, norsk tekst


Quentin Tarantino sin hemningsløse og voldelige hyllest til 60- og 70-tallets spagettiwestern er ikke bare en popkorn-fornøyelig hevnfest å kose seg med på kino. Denne gangen er den også en feiring av den enorme friheten vi har som filmelskere i Norge. Når man kommer rett fra Suhaib Gasmelbaris stillferdige mesterstykke Talking About Trees, vil man se Djangos episke hevntokt gjennom USAs slavestater med et helt nytt perspektiv.


Quentin Tarantino er en av vår tids største og mest kjente filmskapere. Filmene hans er drevet frem av skarp og vittig dialog, glimrende musikk og karriere- og sjangerdefinerende skuespillerprestasjoner. Men kanskje vel så definerende er Tarantino sin åpne hyllest til filmene han vokste opp med; spagettiwestern, grindhouse og exploitation, kung-fu filmer og New Hollywood.


Den lille filmklubben i Talking About Trees velger Django Unchained fordi den står i krysningspunktet mellom filmkunst, pur underholdning og en hyllest til filmens historie. Velkommen til årets Double Feature, en feiring av friheten vi har som filmelskere i Norge!

Billetter:

21. September kl 18:00

flysofar.jpeg

Fly So Far El Salvador 2021 Regi og manus Celina Escher Foto Celina Escher m.fl. Musikk Nils Bucher, Mahan Mobashery Med Teodora Vásquez 1t29m DCP Spansk tale, engelsk tekst

Se for deg et land hvor lovverket tilsier at hvis du spontanaborterer, så kan du ende opp med å bli siktet for drap og buret inne i 30 år. Nei, dette er ikke episode fra The Handmaid's Tale eller et annet dystopisk science-fiction drama. Dette er en dokumentar om tingenes tilstand i El Salvador i 2021.


Hovedpersonen, Teodora Vásquez, ventet sitt andre barn da det oppstod komplikasjoner i forbindelse med fødselen og barnet ble dødfødt. I stedet for oppfølging fra helsevesenet, ble hun dømt til 30 år i fengsel for drap. I fengselet oppdager hun at hun er ikke alene om å sone slike hårreisende dommer på lignende grunnlag. Etter 10 år bak murene blir Teodora talskvinne for sine medsøstres behandling som følge av de strenge abortlovene. Hun fronter kampen mot den grove urettferdigheten som rammer spesielt kvinner i arbeidsklassen, som ikke har tid, midler eller den støtten de trenger for å komme seg ut av det uføret deres egen regjering har ført dem i.


Gjennom bakgrunnshistorien til Teodoras fengslede medsøstre avslører Fly So Far i aller høyeste grad brudd på menneskerettigheter. Selv om dette er en skjellsettende opplevelse å være vitne til, er dokumentaren også et talerør for kvinnelig samhold, ukuelig ståpåvilje og et beundringsverdig pågangsmot i møte med stadige politiske kjepper i hjulene.

Billetter:

12. Oktober kl 18:00

ikaire.jpeg

Ikarie XB-1 Tsjekkoslovakia 1963 Regi Jindrich Polák Manus Jindrich Polák, Pavel Jurácek Foto Jan Kalis Musikk Zdenek Liska Med Zdenek Stepánek, Frantisek Smolík, Dana Medrická, Irena Kacírková 1t34m DCP Tsjekkisk tale, engelsk tekst

Året er 2163. Romskipet Ikarie XB-1 reiser til vår nærmeste stjerne, Alpha Centauri, for å finne liv, men støter på et ukjent og forlatt romskip som inneholder noe de skulle ønske de ikke tok med seg tilbake.


Denne tsjekkiske filmen, basert på en roman av Stanislaw Lem, er forgjengeren til all moderne sci-fi, inkludert 2001, Alien, og ikke minst Solaris, av samme forfatter. Med nyskapende design, idéer og visuell form, plasserer denne filmen seg perfekt mellom 50-tallets optimistiske og spektakulære filmer og 70-tallets “ukjente trussel der ute”. Banebrytende for sin tid, men med kjent historiefortelling for oss i dag, har Ikarie XB-1 fortjent sin plass, ikke bare som en sci-fi klassiker, men også som en viktig brikke på det filmhistoriske kartet.

Billetter:

26. Oktober kl 18:00

brysommemannen.jpeg

Den brysomme mannen Norge 2006 Regi Jens Lien Manus Per Schreiner Foto John Christian Rosenlund Musikk Ginge Anvik Med Trond Fausa, Petronella Barker, Per Schaanning, Birgitte Larsen 1t31m DCP Norsk tale, engelsk tekst


I Den brysomme mannen observerer vi livet til Andreas når han blir kjørt til en tilsynelatende perfekt by. Jobben er uten utfordringer, forhold er uten drama, og uansett hvor mye han drikker blir han aldri full. Denne "perfekte " tilværelsen utvikler seg snart til et mareritt hvor alt Andreas ønsker er å komme seg vekk og føle noe nytt.


Den brysomme mannen, med hovedrolleinnehaver Trond Fausa Aurvåg i sin kanskje beste rolle, er noe av det mer surrealistiske vi har i norsk film. Filmen høstet priser på blant annet filmfestivalen i Cannes og vant beste film på Hamptons internasjonale filmfestival. Filmen utforsker på en mesterlig måte besettelsen av nye opplevelser i et fullstendig følelsesløst og konformt liv, og er en film som burde bli sett av alle som liker noe utenom det vanlige.

Billetter:

2. November kl 18:00

lahaine.jpeg

La Haine Frankrike 1995 Regi og manus Mathieu Kassovitz Foto Pierre Aïm Musikk Assassin Med Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui 1t38m DCP Fransk tale, engelsk tekst


“So far, so good…”


Taking place over 24 hours, following the police shooting of a young man from a Parisian housing estate, Mathieu Kassovitz took the film world by storm with La Haine, a gritty, unsettling, and visually explosive look at the racial and cultural volatility in modern-day France, specifically the low-income banlieue districts on the outskirts of Paris.


Aimlessly passing their days in the concrete environs of their dead-end suburbia, Vinz, Hubert, and Saïd – a Jew, an African, and an Arab – give human faces to France’s immigrant populations, their bristling resentment at their marginalization slowly simmering until it reaches a climactic boiling point. A work of tough beauty, La Haine is a landmark of contemporary French cinema and a gripping reflection of its countries, and Western societies, ongoing identity crisis.

Billetter:

16. November 18:00

adventcalendar.jpeg

Le Calendrier Frankrike 2021 Regi og manus Patrick Ridremont Foto Danny Elsen Musikk Thomas Couzinier, Frédéric Kooshmanian Med Eugénie Derouand, Honorine Magnier, Clément Olivieri, Janis Abrikh 1t44m DCP Fransk tale, engelsk tekst


Tidligere danser, Eva, som etter en ulykke er lenket til rullestolen, får besøk av bestevenninnen Sophie på bursdagen sin. Sophie har med en uvanlig adventskalender fra et tysk julemarked i gave. Eva finner en sjokolade i første luke, men også et truende sett regler: gjør som kalenderen sier eller ta konsekvensene. Kontrakten som Eva inngår ved å spise den første sjokoladen er ikke fullstendig innforstått før det er for sent. Reglene som kalenderen stipulerer viser seg å være absolutt reelle og Evas adventstid blir langt mer blodig og dødelig enn forventet.


The Advent Calendar fanger den utålmodige forventningsfullheten adventskalendere bringer fram i oss på en utmerket måte. De stadig nye lukene, hver med nye dødelige konsekvenser, skaper en naturlig framdrift som holder seeren ytterst på setet i påvente av hva som kommer. Selv om Eva har en positiv innstilling og forsøker å gjøre det beste med kortene hun har fått utdelt etter ulykken, får vi et direkte innblikk i hvor frustrerende livet fortoner seg fra en rullestolbrukers synsvinkel. Etter hvert som lukene åpnes og hun innser kreftene bak kalenderen, opplever vi både øyeblikk av intens glede, samt fortvilelse og maktesløshet over en situasjon hun ikke rår over. Filmen var en av fjorårets perler på programmet hos Ramaskrik. Hvis du gikk glipp av den på Oppdal anbefaler vi deg varmt å starte adventstiden hos oss med litt førjulsskrekk.

Billetter:

30. November 18:00