top of page

Gode grunner til hvorfor du burde se mer grøsserfilmerEr du den som liker å bli skremt av film og syns det grufulle og makabre er spennende? Da er grøsserfilmer noe for deg! Det er hundrevis av gode grøsserfilmer der ute som du kan kose deg med. Dette er kanskje spesielt relevant nå som mørketiden nærmer seg og Halloween er rett rundt hjørnet. Men har du noen gang tenkt over at det kan være bra for deg å se skumle filmer?


Vi har alle varierende kjennskap til grøssersjangeren. Enten du er den som begynner å pynte til Halloween i august eller den som blir skremt av sin egen skygge, denne listen har noe for alle – så la meg gi deg noen gode grunner til hvorfor også du burde tørre å la deg bli skremt av film.


Føl adrenalinet!

De fleste filmer gir oss gode følelser, men ikke alle gjør dette gjennom positive budskap og lykkelige utfall. Grøssersjangeren gjør det gjennom adrenalin og katarsis. Lidenskapelige seere av denne sjangeren kan skrive under på at det er få ting som kan måle seg med den følelsen av adrenalin man opplever i skumle øyeblikk, og den etterfølgende katarsisen når det endelig tar slutt. Ikke bare det, dette kan også gi positive effekter utover ren underholdning.


Filmer som får oss til å skvette og skrike kan det i det lange løp hjelpe oss med å håndtere stressende situasjoner i dagliglivet. Forskning har også antydet at små mengder stress kan være med på å forsterke immunforsvaret og hvordan man håndterer stressende situasjoner generelt. Så utover å gi deg gode følelser i øyeblikket kan det også ha positive effekter på livskvaliteten. Med slike oppsider er det varmt anbefalt å gi det et forsøk.Hva med litt eksponeringsterapi?


Kom ansikt til ansikt med frykten din! Redd for klovner? Se på It (1990) hvor det titulære monsteret er en klovn med appetitt for barn. Føler du et sterkt behov for å brenne ned huset ditt hver gang du ser en edderkopp? Se på Eight Legged Freaks (2002) hvor edderkoppene er så latterlig store. Har du litt klaustrofobi? Få med deg Buried (2010) med Ryan Reynolds i hovedrollen hvor han er fanget i en kiste 10 meter under bakken.


Gjennom å stirre frykten din i hvitøyet vil du kunne oppleve spenning og frykt i rikelige mengder. De med fobier og reelle frykter kan lære seg å mestre dette ved å se grøsserfilmer i trygge omgivelser hvor også andre skriker i takt med en selv.


Du oppdager noe nytt!


Dette kan gi deg muligheten til å oppdage en helt ny side av filmverden. Verden av grøsserfilmer er ulik noe annet, og det finnes uendelige variasjoner. Intet annen sjanger er så fokusert rundt å overraske seeren, enten dette gjøres ved å vri på kjente troper eller med innovative monsterdesign. Gjennom dette kan man oppdage stiler og undersjangere man aldri trodde kunne eksistere. Se for eksempel på Midsommar (2019): en grøsserfilm satt i Sverige hvor alt det skumle skjer i fullt dagslys. Hvis du føler for en film med god stop motion animasjon og en creepy fortelling, se Coraline (2008).


Det kan hjelpe deg med å sosialisere


La oss være ærlig med hverandre, det er skummelt å se grøssere alene. Å sitte i ett mørkt rom på kvelden med bare deg selv og det grufulle som skjer på tv-skjermen er ikke ideelt. Det beste er å ta med seg en venn eller to.


Grøsserfilmer er den bestes sjangere du kan se med familie og venner. Båndet mellom deg og dine er aldri så sterkt som det er når dere ser på noe skummelt sammen. Dere føler på de samme følelsene og må håndterere det samtidig. Skumle filmer vil gi deg muligheten til å være ekstra nær de du ser film med. Klem dine venner litt ekstra hardt når noe blir for skummelt eller gjem dere under et felles teppe. Ingenting er helt som å holde rundt hverandre mens man skriker av full hals!


Du brenner kalorier!


Ja du leste det riktig. Grøssere kan faktisk få deg til å brenne kalorier. Forskere ved universitetet Westminster i London utførte en studie hvor de målte deltakernes puls, oksygen inntak og CO2 utslag mens de så på 10 grøsserfilmer. Gjennom dette fant de ut at filmer med flere jumpscares brenner flere kalorier fordi de gav et større utslag på deltakernes puls. Gjennomsnittlig brente deltakerne 150 kalorier av å se på en 90-minutt lang film, og filmen som gav dem det største forbrenningen var Stanley Kubricks The Shining (1980) med hele 184 kalorier.


Så hvorfor ta på deg treningstightsen og tvinge deg ut av leiligheten når du heller kan sitte foran tv-skjermen å brenne kalorier? En større vinn-vinn situasjon skal du nok lete lenge etter. Så kombiner gjerne en ny og spennende grøsserfilm med noe godt, det kan hende det gir deg motet du trenger for å komme deg gjennom filmen!8 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page