top of page

Estetikk og symbolikk i Mad God

Phil Tippett sitt surrealistiske mareritt Mad God drar sin estetikk og symbolikk fra både litterære og historiske kilder.


Det er først og fremst verdenskrigene som har vært en tydelig inspirasjon. Soldaten bærer en slags gassmaske, ikke ulik den soldater måtte ha på seg under første verdenskrig når de ofte falt offer for klorin- og sennepsgass.


Bilen soldaten kjører er en tysk militærversjon av en tidlig Volkswagen Boble (Volkswagen Kübelwagen) fra andre verdenskrig.


Folkemord er også noe som går igjen. Formløse skapninger blir jobbet i hjel eller drept av et likegyldig maskineri i en endeløs syklus. Også soldaten er et offer for krigens ustoppelige maskineri - hvis han dør, sendes bare en ny i hans sted.


Mad God kan også sees på som en moderne versjon av Dantes Inferno. Soldaten ferdes nedover, dypere og dypere ned i underverdenen, hvor hvert nye rom presenterer et nytt utenkelig helvete. Som Dante selv, som James i Silent Hill 2, som Jack i The House That Jack Built, er de drevet nedover for å utforske, for å forstå, og vi som publikum er tvunget med på reisen, full av morbid fascinasjon og nysgjerrighet.

18 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page