top of page

Deniz Gamze Ergüven

Bli kjent med kvinnen bak Mustang.

Foto: Andriy Makukha, Wikimedia Commons

Deniz Gamze Ergüven ble født i Ankara, Tyrkia i 1978. Ergüven er datter av en tyrkisk diplomat, og da hun var 6 måneder gammel, flyttet familien til Frankrike. Gjennom oppveksten flyttet de flere ganger, både frem og tilbake mellom Tyrkia og Frankrike, men også til USA. Familien etablerte seg til slutt i Frankrike, hvor Ergüven bor i dag.


Etter å ha fullført en mastergrad i afrikansk historie i Johannesburg, Sør-Afrika, kom Ergüven inn på den prestisjetunge filmskolen La Fémis i Paris. Her studerte hun filmregi sammen med blant annet Alice Winocour som hun senere skulle skrive Mustang sammen med.



Da Ergüven begynte arbeidet med Mustang, hadde hun lenge hatt et ønske om å utforske hva det ville si å være en kvinne i Tyrkia. I et intervju med The Guardian, forteller hun at ideen endelig ble konkretisert da hun deltok i bryllupet til et søskenbarn, og betraktet sine yngre slektninger:

"Everything that happened around the wedding was beautiful, synergetic, especially the vividness of the young Turkish people who were present at the celebrations."

Dette inspirerte henne til å skape de fem søstrene. “Initially, it was a visual idea, of having a body with five heads and 10 arms and 10 legs,” fortalte hun i et intervju til NY Times.



Mustang ble Ergüvens debutfilm, og hadde sin premiere under Cannes-festivalen i 2015. Filmen ble hyllet internasjonalt, men fikk delt mottakelse i Tyrkia. Her mente flere kritikere at filmen skapte et uriktig og urettferdig bilde av tyrkisk kultur. Ergüven ble beskyldt for å sitte i sitt franske hjem og bedrive orientalisme. I et intervju med TheWorld.org, svarer Ergüven at det nettopp er hennes bi-kulturelle bakgrunn som gjorde henne i stand til å se hjemlandet slik det faktisk er.


Halle Berry i Kings (2017)

I 2017 hadde Ergüven premiere på sin andre spillefilm, Kings, med Halle Berry og Daniel Craig i hovedrollene. Filmen handler om opptøyene i Los Angeles etter Rodney King-hendelsen i 1992. Kritikerne var ikke nådige, og filmen fikk en lunken mottakelse blant publikum.


I skrivende stund arbeider Ergüven med sin tredje film, The End of Getting Lost, en thriller med Paul Mescal (Aftersun) i hovedrollen.

20 visninger0 kommentarer
bottom of page