top of page

Deniz Gamze Ergüven

Bli kjent med kvinnen bak Mustang.

Foto: Andriy Makukha, Wikimedia Commons

Deniz Gamze Ergüven ble født i Ankara, Tyrkia i 1978. Ergüven er datter av en tyrkisk diplomat, og da hun var 6 måneder gammel, flyttet familien til Frankrike. Gjennom oppveksten flyttet de flere ganger, både frem og tilbake mellom Tyrkia og Frankrike, men også til USA. Familien etablerte seg til slutt i Frankrike, hvor Ergüven bor i dag.


Etter å ha fullført en mastergrad i afrikansk historie i Johannesburg, Sør-Afrika, kom Ergüven inn på den prestisjetunge filmskolen La Fémis i Paris. Her studerte hun filmregi sammen med blant annet Alice Winocour som hun senere skulle skrive Mustang sammen med.Da Ergüven begynte arbeidet med Mustang, hadde hun lenge hatt et ønske om å utforske hva det ville si å være en kvinne i Tyrkia. I et intervju med The Guardian, forteller hun at ideen endelig ble konkretisert da hun deltok i bryllupet til et søskenbarn, og betraktet sine yngre slektninger:

"Everything that happened around the wedding was beautiful, synergetic, especially the vividness of the young Turkish people who were present at the celebrations."

Dette inspirerte henne til å skape de fem søstrene. “Initially, it was a visual idea, of having a body with five heads and 10 arms and 10 legs,” fortalte hun i et intervju til NY Times.Mustang ble Ergüvens debutfilm, og hadde sin premiere under Cannes-festivalen i 2015. Filmen ble hyllet internasjonalt, men fikk delt mottakelse i Tyrkia. Her mente flere kritikere at filmen skapte et uriktig og urettferdig bilde av tyrkisk kultur. Ergüven ble beskyldt for å sitte i sitt franske hjem og bedrive orientalisme. I et intervju med TheWorld.org, svarer Ergüven at det nettopp er hennes bi-kulturelle bakgrunn som gjorde henne i stand til å se hjemlandet slik det faktisk er.


Halle Berry i Kings (2017)

I 2017 hadde Ergüven premiere på sin andre spillefilm, Kings, med Halle Berry og Daniel Craig i hovedrollene. Filmen handler om opptøyene i Los Angeles etter Rodney King-hendelsen i 1992. Kritikerne var ikke nådige, og filmen fikk en lunken mottakelse blant publikum.


I skrivende stund arbeider Ergüven med sin tredje film, The End of Getting Lost, en thriller med Paul Mescal (Aftersun) i hovedrollen.

20 visninger0 kommentarer

Commenti


bottom of page