PROGRAM

Høst 2020

Programslipp 17. august

På grunn av koronasituasjonen i vår ble alle visninger fra midten av mars kansellert. Nå gleder vi oss til å starte opp igjen i høst. Vi tar med oss filmene vi ikke fikk vist i vår, pluss noen spennende nye innslag. 

Vi har også en spesiell visning i forbindelse med Trondheim Filmklubbs 60. årsjubileum.

Du finner lenke til alle visninger på Facebook-siden vår, hvor du også får kjøpt billett: Trondheim Filmklubb på Facebook Les mer om filmene under

Columbus - 26. august

Columbus forteller en vakker historie om to mennesker som danner et vennskap på tross av ulikheter. Jin (John Cho) reiser til Columbus, Indiana- en by kjent for moderne arkitektur og kunst, for å se til faren sin som ligger i koma. Der møter han Casey (Haley Lu Richardson) som bor med sin mor, som er en tidligere rusavhengig. To tilsynelatende ulike mennesker, hver med sine problemer, danner et unikt bånd. De finner trøst og motivasjon i vennskapet, og Columbus beskriver et øyeblikk i tiden for disse to. De vakre omgivelsene i byen gir grunnlag til flere av samtalene deres, som videre blomstrer ut i alt og ingenting.


Regissør Kogonada sitt øye for symmetri og detaljer fører til en nydelig opplevelse der hvert bilde er en fryd å se på, og samtalene er en glede å høre på. Columbus var en festivalfavoritt da den kom ut i 2017 og er regissør Kogonada sin debut. Kogonada har i lang tid laget videoessays før han regisserte langfilm, der han studerte andre regissører og kunsten å lage film. Dette kommer tydelig frem, der øye for detalj og kinematografi er mesterlig, som gjør filmen til en imponerende debutfilm. Kjemien mellom Cho og Richardsom føles naturlig og begge leverer rørende rolleprestasjoner.

En natt i Berlin - 9. september

Spanske Victoria er på besøk i Berlin, og etter en tur til nattklubben møter hun noen tyske ungdommer, deriblant Sonne som hun øyeblikkelig finner tonen med. Hun blir med gjengen ut, og så spinner natten ut av kontroll.


En natt i Berlin ble filmet i en 140 minutters long take med et enkelt håndholdt kamera, som bidrar til at tilskueren får med seg alt som skjer i gitt tidsrom. Man opplever natten som om man var der selv, som gjør den ekstra intens. Mye av dialogen improvisert, som bidrar til en naturlig flyt i talen mellom karakterene. Filmen vant Sølvbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin, og beste film under German Film Awards.

04 - DRIB.jpg

DRIB - 16. september

Amir Asgharnejad er en norsk komiker som har slått gjennom med virale videoer på nettet hvor han blir banket opp i det som egentlig er iscenesatte videoer. Han ble visstnok rekruttert til å promotere en ny amerikansk energidrikk 2014, fiksjonalisert i filmen til DRIB. Filmen viser det som skal ha vært Amirs faktiske møte med en energidrikkprodusent i 2014, og hvordan det etter hvert skjærer seg. Filmen stiller spørsmålet: hva er ekte? Både når det gjelder reklamebransjens evne til å skape noe som oppleves som genuint, og filmens evne til å gjenskape hendelser som bare Amir selv egentlig kjenner. 


Før DRIB har regissør Kristoffer Borgli lekt med grensen mellom fiksjon og dokumentar, både i reklame, musikkvideoer og selvbiografiske filmer. Spesielt minneverdig er Whateverest som viser hverdagen til en norsk dopkoker kalt Inspector Norse. Den overbeviste i hvert fall én engelsk journalist til å tro at det var en dokumentar, og ikke musikkvideoen til sangen med det samme navnet (av den norske DJen Todd Terje). 

Kjøp billett her

White God - 30. september

Flest folk kan si seg enig i at èn hund er bra, men hva med 250?

White God følger en jente som skal flytte inn med faren sin. Hun har tatt med hunden sin, Hagen, som faren ikke kan beholde på grunn av en streng lov i landet. For å slippe å betale skatt for å beholde Hagen, kaster faren ham ut på gaten der han må overleve på egenhånd. Hagen møter der en liten venn som sammen får alle løshundene med på å ta hevn på menneskene som har gjort dem vondt.


Glad i dyr eller ikke, er dette en film som kommer til å imponere deg. Å lage film med dyr er vanskelig for selv de største filmskaperne, men når noen har valgt å slippe 250 løshunder ut i en Ungarsk storby, kan du ikke annet enn å forundre deg over hvordan de har klart å sette opp et enormt sortiment av velkomponerte bilder. De to hundene som spilte Hagen vant Palm Dog i Cannes for prestasjonene sine i filmen

Eyes Without a Face - 17. oktober

Filmklubben feirer 60-års dagen vår på Ramaskrik med den jevnaldrende art-horror klassikeren Eyes Without a Face. Denne tematisk komplekse og innovative franske skrekkfilmen var forut for sin tid, og har inspirert filmskapere som John Carpenter med Halloween, John Woo med Face/Off, og Pedro Almodovar med The Skin I Live In.

Aniara - 28. oktober

Traileren til Aniara kan gi inntrykk av å være Titanic i verdensrommet, men dette er en film med helt andre ambisjoner. Den gir assosiasjoner til filmer som 2001: En romodysse, Wall:E og Sunshine. Aniara var i utgangspunktet et episk dikt skrevet i 1956, som også vant Nobels litteraturpris i 1974. Dette har resultert i en science-fictionfilm laget fra et unikt svenskt og nordisk perspektiv. Filmen handler om romskipet Aniara som er på vei fra en døende jord til en koloni på mars. På veien havner skipet ute av kurs og blir sendt på en eviglang reise gjennom verdensrommet.

Nordisk science-fictionfilm, er sjelden vare. Med unntak som kultklassikeren Blindpassasjer er dette en sjanger som oftest blir overlatt til store amerikanske studio. Bruken av spesialeffekter er begrenset men god, mens kulissene går igjen. Siden handlingen foregår på et romskip kan man forstå de litt enformige omgivelsen, og settingen blir benyttet på en måte som forsterker klaustrofobien en slik reise ville skapt. Estetikken kan også minne om en science-fiction verden satt sammen på IKEA, som passer godt med opphavslandet.

Roar - 11. november

Roar handler om en familie som sloss for å overleve i et feriehus i Afrika når de blir terrorisert av løvene som bor der. Det som gjør Roar til en av de mest spektakulære filmene i historien er at filmskaperne trodde at å lage film med 150 utrente løver var en god idè. Ingen dyr ble skadet under innspillingen, men 70 skuespillere og medlemmer av filmcrewet ble. Mye (hvis ikke alt) av blodet du ser er like ekte som frykten til skuespillerne som innser at de burde bytte manager.

Filmen er laget av mange som tidligere, og senere, har laget klassiske filmer. Noel Marshall har produsert The Exorcist. Jan de Bont filmet Die Hard, bare 6 år etter han ble skalpert i denne filmen, og Tippi Hedren er kjent fra Hitchcocks The Birds. Mange klassikere, men ingen like minneverdig som Roar. Det finnes ingen annen film som den, og det kommer aldri til å bli flere heller.

Jodorowsky's Dune - 25. november

Jodorowsky’s Dune er historien om den beste filmen som aldri ble laget. Denne fascinerende dokumentaren fra 2013 viser hva den chilenske eksperimentelle filmskaperen Alejandro Jodorowsky hadde planlagt å gjøre med Frank Herbert sin klassiker, og hvor mye dens omfattende pre-produksjon sannsynligvis påvirket Hollywood i årene som fulgte. En perfekt oppvarming til Denis Villeneuve sin kommende filmatisering.

 

Trondheim Filmklubb

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram