Filming Location

PROGRAM

Vår 2021

 

Du finner lenke til alle visninger på Facebook-siden vår, hvor du også får kjøpt billett: Trondheim Filmklubb på Facebook 

Last and First Men Island 2020 Regi & manus Jóhann Jóhannsson Foto Sturla Brandth Grøvlen Musikk Jóhann Jóhannsson & Yair Elazar Glotman Med Tilda Swinton 71 min DCP Engelsk tale, norsk tekst


En forteller, brakt til liv av Tilda Swinton, beretter hvordan det er å leve to milliarder år inn i fremtiden når menneskeheten er i ferd med å dø ut. Gjennom saktegående bilder av brutal arkitektur skutt på 16mm film, og intensifiert at storslagen islandsk filmmusikk, blir vi tatt med på en reise som fortelles av et menneske til et annet i håp om å bli hørt. 


Regissør Jóhann Jóhannsson, mest kjent som komponisten bak Arrival (2016) og Mandy (2018), fikk bare laget denne ene filmen før hans død i 2018. Basert på Olaf Stapledons roman av samme navn fra 1930, og med foto av trønderen Sturla Brandth Grøvlen, klarte Jóhannsson å lage et sterkt kunstnerisk verk med Last and First Men, som vil sitte igjen i tankene til ethvert publikum en god stund etter filmen er over.

Billetter

Onsdag 03.03. kl. 18.00
Onsdag 03.03. kl. 20.00

Koe no katachi Japan 2016 Regi Naoko Yamada Manus Reiko Yoshida Foto Kazuya Takao Musikk Kensuke Ushio Med Miyu Irino, Saori Hayami, Aoi Yûki 130 min Blu-ray Japansk tale, engelsk tekst


A Silent Voice tar opp tunge og samfunnsrelevante temaer relatert til mobbing, personlig vekst og tilgivelse. Shoko Nishimiya, en ung jente med hørselstap, flytter til en ny skole etter å ha blitt nådeløst mobbet av Shoya Ishida. Etter at hun bytter skole, oppdager Shoya at han har gått fra mobber til mobbeoffer, og ender opp helt alene. Med en hovedkarakter man først misliker, men sakte får sympati for, følger vi hans reise for å oppnå tilgivelse for sine feil. A Silent Voice er en hjertevarm fortelling som beviser at det aldri er for sent for å gjøre opp for sine feilgrep. 


Filmen er regissert av Naoko Yamada og er en adapsjon av mangaen av samme navn. Dette er en nydelig film som viser frem sosial angst, depresjon, mobbing og hjertesorg. Med en fengende og øyeblikkelig rørende animasjonsstil, er dette uten tvil en moderne klassiker innen japansk animasjonsfilm.

Billetter

Onsdag 17.03 kl. 18:00

Starman USA 1984 Regi John Carpenter Manus Bruce A. Evans & Raynold Gideon Foto Donald M. Morgan Musikk Jack Nitzsche Med Jeff Bridges, Karen Allen, Charles Martin Smith 115 min Blu-ray Engelsk tale, norsk tekst


I 1977 skjøt NASA ut romsonden Voyager II, med invitasjoner til fremmede sivilisasjoner om å komme på besøk til jorden. En stjernemann (Jeff Bridges) tar dette bokstavelig, og ender opp med å bli skutt ned av det amerikanske forsvaret, like over hjemmet til Jenny Hayden (Karen Allen). Det utenomjordiske vesenet tar seg inn i hjemmet hennes og antar formen til hennes avdøde ektemann. Stjernemannen har blitt skutt ut av kurs og trenger hjelp av Jenny til å nå sitt egentlige mål.


John Carpenter har kalt Starman sin unnskyldning til Hollywood for The Thing. Vi tenker på The Thing som en klassiker i dag, men da den kom ut i 1982, var mottakelsen dårlig: datidens publikum var mer interessert i søte filmer med sunne verdier enn det kyniske og nihilistiske man så i The Thing. E.T. kom ut bare to uker før The Thing og slo alle rekorder. The Thing ble derfor en finansiell fiasko og Carpenter glapp sjansen sin hos de store studioene. Han prøvde på nytt i 1984 med Starman, hans egen E.T., men feilet igjen. Filmen ble glemt, og Carpenter fikk aldri den karrieren han ønsket seg. 

Starman har eldet bedre enn E.T., med en mer voksen tone og en mer universell historie. Det er en av Carpenters aller beste filmer, og den fortjener å bli husket.

Billetter

Onsdag 24.03. kl 18.00

Nostalgia de la luz Chile 2010 Regi & manus Patricio Guzmán Foto Katell Djian Musikk Miguel Miranda & José Miguel Tobar Med Gaspar Galaz, Lautaro Núñez, Luís Henríquez 107 min Blu-ray Spansk tale, engelsk tekst


Den verdenskjente dokumentaristen Patricio Guzmán har bygget sin karriere på å vise frem Chile sin turbulente historie. Filmskaperen gjorde et navn for seg selv på 1970-tallet med filmserien The Battle of Chile, hvor han dokumenterte det Chilenske demokratiets fall i et CIA-støttet kupp som endte i Augusto Pinochet sitt voldelige og korrupte diktatur.  


Med Nostalgia for the Light, setter Guzmán sin Cinéma vérité-stil til side og legger mer vekt på stemning og atmosfære. Filmen er ment å vekke hans intenst melankolske følelse for Chile sin spektakulære natur og historie. Atacama er den tørreste ørkenen på jord. Det er derfor en yndet plass for enhver astronom, hvor store teleskop kan se dypt inn i fortidens himmellegemer. Men i dette steinete livløse ørkenlandskapet kan man også finne sporene av et morderisk diktatur: mennesker drept av staten og begravd i sand, som ironisk nok bevarer dem for alltid. Nostalgia for the Light viser oss hvor viktig det er å hele tiden se inn i fortiden for svar, det være seg etter universets hemmeligheter eller et lands glemte forbrytelser mot sitt folk.


Guzmáns 50 år lange karriere kulminerer i en uforglemmelig filmserie. Nostalgia for the Light er den første i en uoffisiell trilogi, etterfulgt av The Pearl Button fra 2015 og The Cordillera of Dreams fra 2019, som alle tar for seg deler av den Chilenske geografien, og sidestiller den med landets turbulente historie.

Onsdag 07.04. kl 18.00:

P’tit Quinquin Frankrike 2014 Regi & manus Bruno Dumont Foto Guillaume Deffontaines Med Alane Delhaye, Lucy Caron, Bernard Pruvost 206 min Blu-ray Fransk tale, engelsk tekst


På den franske landsbygda blir et hodeløst lik funnet i rumpa på en død ku. Scenen er satt for tidenes rareste krimfortelling. Etterforskningen ledes av Van der Weyden, en gretten og inkompetent politikaptein med fremtredende tics. Sammen med assistenten Carpentier, raser han rundt på smale grusveier i en håpløs jakt på den skyldige. Etterforskningen blir både fulgt og forstyrret av en gjeng nysgjerrige barn, ledet av filmens tittelkarakter Quinquin.


P’tit Quinquin er fylt til randen med merkelige og uforglemmelige personligheter. Foran kameraet finner vi stort sett stedslokale folk uten tidligere skuespillererfaring, og filmskaper Bruno Dumont har brukt dette som utgangspunkt for å dyrke frem et fantastisk karaktergalleri. Den distanserte og tålmodige fremstillingen av karakterene skaper assosiasjoner til Roy Andersson, men P’tit Quinquin har en mer direkte uttalt humor enn det vi finner i Anderssons filmer.


Filmen har blitt beskrevet som en farse med pokerfjes. Den er hysterisk og absurd, men samtidig svært nøktern. P’tit Quinquin ble opprinnelig laget som en TV-serie i fire episoder, men finnes også som film. Vi viser den originale serien i sin helhet.

Kjøp billetter

Onsdag 21.04. kl 18.00 

20th Century Women USA 2016 Regi & manus Mike Mills Foto Sean Porter Musikk Roger Neill Med Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig 119 min Blu-ray Engelsk tale, norsk tekst 


“Don’t you need a man to raise a man?”

“No, I don’t think so.”


Tenåringen Jamie (Lucas Jade Zumann) vokser opp i Santa Barbara med sin viljesterke alenemor Dorothea (Annette Bening) på slutten av 70-tallet, en tid sterkt preget av kulturelle forandringer. Påvirket av disse forandringene kjenner Dorothea på frykten for å ikke være nok for sønnen. Hun bestemmer seg dermed for å rekruttere den rødhårede, punk-entusiastiske fotografen og feministen Abbie (Greta Gerwig), og Jamies deprimerte, kunnskapsrike og promiskuøse barndomsvenn Julie (Elle Fanning), til å bistå i oppdragelsen. 


20th Century Women er en coming-of-age film fortalt retrospektivt av en voksen Jamie. Vi lærer raskt at rullebrett, punk, tung feministisk litteratur og gode samtaler utgjør sentrale komponenter i enhver tenåringsgutts oppdragelse. Gjennom en karakterdrevet formidling byr dette på et reflekterende og humoristisk perspektiv på ens oppvekst og nære relasjoner, samt en sympatisk fremvisning av komplekse kvinner på forskjellige stadier i livet. 

20th Century Women er et hjertenært kjærlighetsbrev til de menneskene som bevisst og ubevisst har bidratt til ens oppdragelse på godt og vondt. 

Billetter

Onsdag 28.04. kl 18.00

Chelovek s kino-apparatom Sovjetunionen 1929 Regi & manus Dziga Vertov Foto Mikhail Kaufman Med Mikhail Kaufman 68 min Blu-ray Russiske mellomtekster, engelske undertekster.


Man With a Movie Camera er en eksperimentell stumfilm fra 1929, og regnes som et hovedverk i russisk filmhistorie. Vi følger en mann som reiser rundt og dokumenterer hverdagslivet i storbyen, men utover dette har filmen hverken skuespillere, faste karakterer, mellomtekster eller narrativ handling. Her formidles alt gjennom rytmisk klipping og kinematografi. Resultatet er et vakkert og poetisk portrett av livet i Sovjetunionen.


Man With a Movie Camera er et spennende utgangspunkt for en stumfilmkonsert. Fraværet av et tydelig narrativ gjør at filmens emosjonelle mening oppstår i møtet med musikken. Dette er en film som prioriterer form over innhold, og den rytmiske klippingen trekker assosiasjonene mot estetikken i vår tids musikkvideo. Derfor føltes det naturlig å utfordre en DJ til å lydlegge filmen.


DJ Juri Gagarin har spilt på fester, klubber, festivaler, radio og raves i 20 år, men denne kvelden tar han med seg DJ-pulten til Cinemateket. Han har en forkjærlighet for soul, jazz, rap, disko og techno. Vi har gitt ham frie tøyler til å tolke filmen som han vil, og alt ligger til rette for et helt unikt møte mellom film og musikk.

Billetter

Onsdag 12.05. kl 18.00

Trondheim Filmklubb

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram